Region Skåne
Skånes Kommuner
EU-logotyp

Nyhetsbrev 11

Säker Digital Kommunikation i Skåne

Det här nyhetsbrevet skickas ut av projektgruppen för Säker Digital Kommunikation (SDK) i Skåne. Projektet syftar till att underlätta och stötta införandet av SDK genom att till exempel informera, motivera och inspirera offentliga verksamheter i Skåne att ansluta till SDK.

SDK är intressant för kommuner, regioner såväl som statliga myndigheter för att underlätta informationsutbytet av känslig information.

Mer information om projektet och kontaktuppgifter finns i slutet av nyhetsbrevet!

Innehåll i detta nyhetsbrev

I det förra nyhetsbrevet berättade vi om S2i2-projektets avslutningskonferens som genomfördes den 31 januari i Malmö med deltagande av över 110 personer på plats samt över 40 personer via digital Vimeo-sändning. På eftermiddagens pass om SDK deltog Inera, Digg, Arbetsförmedlingen och Region Skåne. Är du nyfiken på att ta del av presentationerna från konferensen hittar du inspelningen här.

I detta nyhetsbrev informerar vi om att S2i2/SDK-projektet avslutas den 31 mars och berättar om planen för en fortsatt SDK-samordning i Skåne. Vidare informerar vi om myndigheternas anslutningsstatus samt aktuella händelser hos Inera och Digg.

Låt oss hålla dig uppdaterad!

Klicka på knappen nedan för att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Nyhetsbreven kommer att skickas ut månadsvis. Skicka gärna vidare detta nyhetsbrev till alla du tror kan vara intresserade så att de också kan prenumerera!

Projektet SDK i Skåne

S2i2-projektet avslutas


Under perioden juni 2021 till mars 2023 har projektet Skånsk Samverkan för Innovativ Informationshantering (S2i2) arbetat med att driva en regional samverkan inom säker digital kommunikation och öppna data, där såväl kommunala som regionala verksamheter i Skåne har varit välkomna att delta. Syftet med projektet har varit att på ett enklare, snabbare och mer kostnadseffektivt sätt gemensamt ta oss an dessa två strategiskt viktiga områden. SDK-projektets övergripande mål med arbetet har varit att vid projektets avslut i mars 2023 har deltagande kommuner och Region Skåne ökat sin förmåga att kommunicera känslig information på ett säkert sätt.

För att stötta skånska kommuner i sin SDK-resa har projektet genomfört ett antal aktiviteter under projektperioden. Detta har bland annat innefattat
  • Webbinarium riktade till alla som är intresserade av att lära sig mer om SDK
  • Workshops tillsammans med verksamhetsrepresentanter
  • Informerat om SDK i olika etablerade digitaliseringsnätverk
  • Tagit fram en erfarenhetsbaserad steg-för-steg-guide
  • Tagit fram en film om de första stegen mot ett SDK-införande
Film SDK
Det material som SDK-projektet tagit fram i form av film och steg-för-steg-guide finns publicerat på projektets webbsida och hittas på följande skåneskommuner.se/sdk. På samma länk hittar ni också inspelningen från det webbinarium som genomfördes i september samt inspelningen från S2i2-projektets avslutningskonferens där Inera, Digg, Arbetsförmedlingen och Region Skåne deltog.

Den 31 mars avslutas S2i2-projektet. Under våren kommer Skånes Kommuner tillsätta en person som fortsatt kommer stötta skånska kommuner i samordningen av kontakt med Region Skåne och myndigheter. Information om när denne person finns på plats kommer kommuniceras via Skånes Kommuner.

Vi som arbetat i S2i2/SDK-projektet vill rikta ett varmt tack till alla er som på olika sätt deltagit och stöttat i aktiviteter vi anordnat inom ramen för projektet. Vi önskar er fortsatt lycka i era SDK-resor!

Anslutningsstatus myndigheter

Som vi informerat i tidigare nyhetsbrev är Arbetsförmedlingen den myndighet som är först ut med att använda SDK i skarp miljö tillsammans med Region Gotland. Projektet har även haft kontakt med Försäkringskassan som efter Arbetsförmedlingen är den myndighet som kommit längst i sin SDK resa.

Det är glädjande att se att fler myndigheter bedriver förberedande arbete inför ett SDK-införande. Klicka här för att läsa mer om anslutningsstatus för myndigheterna.
Anslutningsstatus myndigheter
Anslutningsstatus uppdaterad december 2022.

Det nationella SDK initiativet

Inera ny

Inera informerar:

Lite mer än två månader in på det nya året ser införandeprojektet på Inera ett stort
engagemang för SDK. Representanter från regioner, kommuner och myndigheter har
deltagit på Ineras aktiviteter och stödet kommer fortsätta under våren 2023. Inera
bjuder in till deras olika typer av forum:
  • Bokningsbara slottar för individuell coaching
    Boka in ett enskilt möte med Införandeprojektet och Tjänsteförvaltningen
  • Frågeforum
    För organisationer som har funderingar kring införandet av SDK. Det kommer finnas möjlighet att ställa frågor och dela erfarenheter samt samordna med andra organisationer i samma situation.
  • Erfarenhetsutbyte
    Diskussionsforum där deltagare blir uppdelade i mindre grupper för att diskutera inskickade ämnen
För intresserade kan ni läsa mer om alla datum och hur ni anmäler er till de olika tillfällena på Ineras hemsida.

Följ hur andra kommuner ligger till i anslutningen till SDK på Ineras hemsida.

Har din kommun ännu inte anmält en kontaktperson för att uppdatera anslutningskartorna kan ni kontakta SDKinforande@inera.se för att göra det. Maila SDKinforande@inera.se för att bli inbjuden till deras Samarbetsrum, där kan du ta del av och dela med dig av tips och tricks från och till andra organisationer.
DIGG_logo_text_color

DIGG informerar:

Från och med nu kommer DIGG att presentera sin egen kommunikation på hemsidan digg.se. Inom kort kommer en artikel om status för SDK-arbetet publiceras och den 28 mars kommer Digg att hålla en presentation med aktuell SDK-status på Digg forum. Det går redan nu att anmäla sig till detta via denna länk!

Projektet SDK i Skåne är en del av S2i2-projektet

Region Skåne har tillsammans med tio samverkansparter tilldelats finansiering från Europeiska Regionalfonden för att genomföra projektet Skånsk Samverkan för innovativ Informationshantering (S2i2).
Projektet fokuserar bland annat på införande av den nationella tjänsten Säker Digital Kommunikation (SDK) hos skånska kommuner och Region Skåne. Projektet riktar sig till skånska kommuner, Region Skåne och näringslivet i Skåne.

Målet är att efter avslutat projekt ska deltagande kommuner och Region Skåne ha ökat sin förmåga att kommunicera känslig information på ett säkert sätt.

Detta material riktar sig till medarbetare och förtroendevalda i skånska kommuner och Region Skåne som önskar få en grundläggande förståelse för Säker Digital Kommunikation (SDK).
Avsändare
Magnus Nurmi
magnus.nurmi@skaneskommuner.se
Kommunikationschef, Skånes Kommuner

Emma Pettersson
emma.pettersson@helseplan.se
Processledare SDK, Helseplan

Projektet SDK drivs av Region Skåne och Skånes Kommuner med stöd av Europeiska Regionala Utvecklingsfonden (ERUF).
Region Skåne
Skånes Kommuner
EU-logotyp